Informace

19.07.2011 19:24

Turistika na Šumavě

Šumava je lákavým cílem pro ty, kteří hledají majestát a velebnost přírody, fyzické i psychické zotavení.
 

Národní park Šumava přitahuje stále více vyznavačů cykloturistiky. Mimo veřejné komunikace lze na kole jezdit pouze po vyznačených cyklotrasách.

Cyklotrasy jsou značeny v severozápadní části území symbolem cyklisty na dřevěných směrovkách. V JV a centrální části (Novopecko, Stožecko, Borovoladsko, Kvildsko) na žlutých plechových směrovkách, podobně jako pěší trasy.

Informace dále naleznete v účelových tiskovinách (cykloturistické mapy, průvodci, skládačky) a v informačních střediscích Správy NP.

Cyklotrasy vedou většinou po pěších turistických cestách. Prosíme, chovejte se ohleduplně vůči ostatním účastníkům i přírodě chráněného území.

Všem návštěvníkům Šumavy přejeme příjemné lyžařské zážitky v národním parku po celou zimní sezónu.

Informace o aktuálním stavu lyžařských tras naleznete zde - www.bilastopa.cz.

Lyžaři

Šumava nabízí ideální podmínky pro zimní turistiku na běžkách. Pozvolná stoupání a mírné sjezdy jsou charakteristická pro rozsáhlé Šumavské Pláně. Nadmořská výška se téměř stále pohybuje nad 1 000 m, a proto jsou zde i sněhové podmínky po většinu zimy dostatečné. Trasy vedené podél plavebních kanálů jsou velmi zajímavé a vůbec ne náročné.

Na Šumavě je proznačena síť lyžařských tras o celkové délce 450 km (z toho 250 km v NP), rolbou se udržuje 320 km (v NP 200 km). Lyžařské trasy jsou udržovány od 15.12. do 31.3. podle sněhových podmínek. 

Zimní krajina je nádherná, když se příroda ukládá k zimnímu spánku. Pro obyvatele lesa je to ovšem období strádání. Nadbytečný výdej energie může stát např. tetřeva hlušce i život.Prosíme Vás o dodržování klidu v lesích, který odpočívá a každý šetří svých sil. Neopouštějte zbytečně značené trasy, ať nevyrušujete divoká zvířata. Odneste si své odpadky zase domů nebo do odpadkových košů v obcích.

Díky za ohleduplnost vůči přírodě.

 

 

Biosférická rezervace Šumava

Území Šumavy je od roku 1990 zařazeno do mezinárodní sítě biosférických rezervací UNESCO vyhlašovaných v rámci programu Man and Biosphere - MaB (Člověk a biosféra). BR Šumava se rozkládá na ploše 1670 km2, zahrnuje celý Národní park Šumava a většinu plochy CHKO Šumava. (K předpokládané úpravě hranic CHKO zatím nedošlo.)

Biosférické rezervace jsou zakládány od roku 1974 a slouží k vytvoření globální sítě chráněných území, na kterých bude průběžně možné sledovat vývoj biosféry, její stav a případné ohrožení. Cílevědomý vědecký výzkum sleduje využívání přírody pro potřeby lidské společnosti. Ochrany přírody je zde současně využívána pro účely revitalizace lidskou činností poškozené přírody. Platí, že území každé BR je chráněno podle příslušné národní legislativy a podle zde vyhlášené kategorie ochrany.

Konference UNESCO v Seville v roce 1995 zásadně změnila zaměření biosférických rezervací. Důraz je kladen na trvale udržitelné využívání místních zdrojů za současné maximální šetrnosti k přírodě. Strategickým cílem se stal trvale udržitelný rozvoj. Důležité je co nejširší zapojení místního obyvatelstva i do řízení BR. Je podporována ekologická výchova a vzdělávání.

 

Kostel sv. Vintíře v Dobré Vodě
U Hartmanic (cca2km)
 

Jediný tohoto zasvěcení na světě, byl postaven v roce 1706 na místě dřevěné kaple, která zde podle archeologických nálezů stávala již v 11 století. V době vlády komunismu byl kostel využíván jako vojenské skladiště. Obnoven a znovu vysvěcen byl ve Vintířově jubilejním roce 1995 (950 let od Vintířova úmrtí). O několik let později byl interiér kostela obohacen o umělecké unikáty: rozměrný skleněný oltář, čtrnáct skleněných plastik s tématikou křížové cesty a socha sv. Vintíře v životní velikosti jsou dílem sklářské výtvarnice Vladimíry Tesařové. Vznikly za významného finančního přispění programu Phare a Fondu česko-německé budoucnosti. Oltářní retabulum zhotovené v roce 2001 je pojednáno jako třídílný reliéf o rozměrech 4,5×3,2 m. Svým rozsahem a váhou bezmála čtyř tun se jedná o dílo ve skle ojedinělé, avšak navazující na tradici zpracování skla na Šumavě. V roce 2010 doplnila V. Tesařová vybavení kostela o skleněný betlém, ambon a menzu (vysvěceno 10.10.2010).

Interiér kostela je možné shlédnout skrze mříž ve vchodových dveřích od úterý do neděle od 9.00 do 16.00 (v letní sezóně do 17.00) hodin.

Prohlídky kostela s výkladem zajišťují pracovníci Muzea dr. Šimona Adlera denně kromě pondělí v 9:30 – 11:30 a 12:45 – 16:30 - pouze po domluvě.

Kontakt:
Tel.: +420 376 593 412
E-mail: adler@zcm.cz